Już pierwsze testy nowej technologii przeprowadzone przede wszystkim w USA sprawiły, że duża część rolników została przekonana do takiego sposobu obróbki sieczki kukurydzianej. Kukurydza jest bowiem nie tylko cięta, ale co najważniejsze, jest dodatkowo rozwarstwiana. Poprawia to dostępność skrobi zawartej we wszystkich częściach rośliny, wzmacniając efekt w żwaczu krowy. To z kolei przekłada się na znaczne potencjalne oszczędności w skali całego gospodarstwa. Sieczkarnia Claas JAGUAR SHREDLAGE to szeroko stosowana na roli maszyna. Wyposażona w walce pracujące przeciwbieżnie z różnymi prędkościami, ułatwia i optymalizuje zbiór kukurydzy na kiszonkę.
Zastosowanie tak pracujących walców o wyrafinowanym profilu powoduje intensywną obróbkę materiału roślinnego jeszcze na zewnątrz organizmu zwierzęcia, które jest tym pokarmem karmione. W sieczkarni Claas JAGUAR SHREDLAGE cięcie kiszonki jest dłuższe i poddawana jest ona zwiększonej obróbce. W organizmie karmionej taką paszą krowy tłuszcz w mleku utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie. Zwierzęta lepiej wykorzystują pobrany pokarm.
Spis treści:
Nowoczesne rolnictwo – co rolnik może zyskać dzięki technologii Claas JAGUAR SHREDLAGE?
Jak zaznaczają sami rolnicy, sieczkarnie JAGUAR SHREDLAGE od Claas robią niesamowite wrażenie podczas wykonywanej pracy na roli. Towarzyszą kombajnom zbożowym i ciągnikom rolniczym Claas, zwiększając wydajność całego gospodarstwa, jednocześnie stojąc na straży generacji zysków, a nie strat. Atuty koncepcji SHREDLAGE dostrzegają przede wszystkim właściciele większego stada bydła, a zwłaszcza krów mlecznych. To ich gospodarstwa rolne i hodowlane nastawione są bowiem na produkcję żywności i mleka. Jak sami mówią, sieczka jest rozerwana jak słoma, na długie elementy, które są dla krów łatwe do przełknięcia.
Korzystanie z usług Claas JAGUAR SREDLAGE ma również wymiar ekonomiczny. Brak potrzeby ciągłego dokładania kukurydzy, zmniejszenie ilości słomy nawet do minimalnej wartości 0,5 kg na sztukę bydła przy jednoczesnym wzroście ilości mleka daje niezaprzeczalny wynik na plus. Nic więc dziwnego, że w związku z oferowaną wydajnością wzrasta stopniowo również liczba klientów. Decydują się oni na zastosowanie rozwiązania Claas SHREDLAGE we własnej flocie maszyn rolniczych.
Wydajność maszyn firmy Claas JAGUAR z technologią SHREDLAGE zwiększają również zastosowane w maszynach koncepcje zrównoważonego rolnictwa i rolnictwa cyfrowego. Dzięki nim możliwa staje się optymalizacja procesu produkcji żywności wraz z dbałością o stan środowiska naturalnego. Maszyny rolnicze ściśle współpracują ze sobą. Floty rozrastają się, obecnie składając się przede wszystkim z ciągników, kombajnów zbożowych, pras Claas i właśnie sieczkarni.
Unikalna technologia SHREDLAGE – na czym polega?
Sieczkarnie polowe wykorzystujące technologię tradycyjnego, krótkiego cięcia mogą zmniejszać wydajność mleczną krów nawet o 1,5 l mleka od krowy dziennie. Skarmianie kiszonki z tego rodzaju ciętej kukurydzy niesie ze sobą konieczność stosowania dawek pokarmowych słomy jako pożywienia dodatkowego. W sieczkarni Claas JAGUAR SHREDLAGE dwa walce ze specjalnie wyprofilowanymi zębami pracują przeciwbieżnie, utrzymując różne prędkości. Dzięki temu zbieraną masę roślinną tnie się w maszynie na odcinki długości 20-30 cm. Co więcej, jest ona rozwarstwiana, a wręcz rozszarpywana wzdłuż włókien. Stąd też wzięła się nazwa nowoczesnej technologii SHREDLAGE (ang. shredlage – strzępić).
Tajemnica technologii SHREDLAGE – nie tylko cięcie kukurydzy
Koncepcja SHREDLAGE wywodzi się z Ameryki Północnej i opiera się na intensywnym rozpadzie materiału zielonego wielokrotnie zwiększającym powierzchnię sieczki. Sieczkarnie Claas JAGUAR SHREDLAGE to prawdziwy Jaguar w świecie branży rolniczej. Choć wielu gospodarzy i specjalistów w kwestii żywienia bydła początkowo podchodziło sceptycznie do nowinki technologicznej marki Claas, obecnie dostrzega się jej wysoką wartość. Udowodniono bowiem w praktyce, że zastosowanie technologii SHREDLAGE powoduje zwiększenie mleczności krów pod wpływem dostarczanego im pokarmu przy jednoczesnej redukcji ilości skarmianej słomy.
Walce z przeciwbieżnym rowkiem spiralnym rozdrabniają kolby i rozcierają ziarna (zgniatacz corncracker SHREDLAGE). Strukturę łodyg łatwo rozbija się ponadto w kierunku wzdłużnym z jednoczesnym ściągnięciem kory. Elementy walców z zębami o profilu piły, różna liczba zębów (od 110 do 140 na walcach) i znaczna różnica w liczbie obrotów na walcach (przynajmniej 50%) sprzyjają efektywnemu kondycjonowaniu kukurydzy na kiszonkę. To zatem nie tylko jej ścinanie, ale również długotrwały proces przygotowywania do obróbki w żwaczu krowy. Takie działanie ma na celu zwiększenie wydajności mięsnej i mlecznej zwierzęcia poprzez optymalne odżywienie.
Sieczkarnia Claas JAGUAR SHREDLAGE – efekty widoczne w… żwaczu krowy!
Zamontowany w sieczkarni Claas JAGUAR SHREDLAGE corncracker składa się z dwóch walców pracujących przeciwbieżnie. Poruszają się one z różnymi prędkościami, co przekłada się bezpośrednio na sposób obróbki kukurydzy. Masę roślinną tnie się na dłuższe kawałki, a materiał roślinny dodatkowo zgniata i strzępi. Efekty tego działania sieczkarni widoczne są w żwaczu krowy. Podczas jedzenia zasiedlająca go flora bakteryjna ma do swojej dyspozycji wielokrotnie większą powierzchnię biomasy. Co za tym idzie, namnaża się obficiej i lepiej wykorzystuje możliwości, jakie dają jej węglowodany i białko roślinne paszy. Krowy odżywiane są nie tylko sprawniej i skuteczniej, ale również w sposób łatwo przyswajalny. Wyższa strawność przetworzonej masy przekłada się bowiem na wysoką wydajność mleczną krów. Hodowca wobec tego może zredukować użycie koncentratów paszowych na rzecz pokarmu pozyskiwanego naturalnie. Ubogą w energię paszę strukturalną (zwykle słomę) stopniowo zastępuje się wysokiej jakości kiszonką kukurydzianą, która charakteryzuje się lepszą strukturą dla krów mlecznych.
Źródło: Pixabay